מרכז הסדרה: ד"ר רביד דורון, המחלקה לחינוך ופסיכולוגיה, האוניברסיטה הפתוחה.
תחום מדעי המוח תופס תאוצה וחדשות לבקרים מגיעים החוקרים לתובנות נוספות על פעילותו של מוחנו. קורס זה מאגד את טובי החוקרים והמרצים בתחום מדעי המוח, שיספרו על התגליות המעודכנות ביותר בעולם המדע.
נושאי ההרצאות:
היש הסבר להתנהגות תוקפנית
החברה הישראלית הופכת אלימה. האם יש לכך הסברים ביולוגיים? מה גורם לכעס או להתנהגות אלימה? האם המוח הוא האחראי לכך? מי הם פסיכופתים ומדוע חלקם אלימים?
מרצה: ד"ר רביד דורון, ראש המעבדה לפסיכוביולוגיה של האוניברסיטה הפתוחה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.
מה חדש במדעי המוח 2023?
באמצעות 10 מחקרים פורצי דרך, נסקור התפתחויות בחקר המוח והטיפול במחלות מוחיות, כגון השפעת וירוס הקורונה על המוח, טיפול בדיכאון באמצעות שתל מוחי, החזרת יכולת הראייה לעיוורים ותרופה חדשה לאלצהיימר.
מרצה: עמית אברון, המחלקה לחינוך ופסיכולוגיה האוניברסיטה הפתוחה.
התמכרות או הרגלים דיגיטליים?
איך משפיעים על מוחנו השינויים הטכנולוגיים והשינויים בהרגלי הצריכה? האם קיים קשר בין קניות אונליין וקוקאין? ובאיזה אופן הפרסומות מפעילות אצלנו את ה- FOMO מבלי שנהיה מודעים לכך?
מרצה: ד"ר עינב סודאי, המרכז לחקר המוח, אוניברסיטת בר אילן.
האם המוח יכול לשנות את עצמו?
מה ידוע לנו עד כה על יכולתו של המוח לשקם את עצמו? התפתחויות טכנולוגיות של השנים האחרונות, מסבירות מהו שיקום מוחי לאחר פגיעות.
מרצה: ד״ר מור נחום, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית.
טיפולי העתיד במחלות נוירולוגיות
שיטות חדשות מאפשרות שינוי נקודתי ומדויק של הדנ"א. שינויים אלו ניתנים לביצוע בבני אדם בכל שלבי חייהם - משלב הביצית המופרית ועד גיל 120. בעזרת שיטות אלו ניתן לתקן מוטציות מחוללות מחלות.
מרצה: רועי רבינוביץ, בית הספר לרפואה, המחלקה לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה, אוניברסיטת ת"א.
המוח המזדקן: שכחה וזיכרון
מה המנגנונים המוחיים המעורבים בזיכרון ושכחה? איך הם משתנים עם ההזדקנות? מה ההבדל בין שכחה הגוברת באופן נורמלי עם הגיל, לבין אלצהיימר? והאם נוכל פעם לרפא את המחלה הזו?
מרצה: ד"ר קרן ניצן, מנהלת המעבדה הפסיכוביולוגית של האוניברסיטה הפתוחה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.
"זה לא (רק) בגנים שלנו"
אפיגנטיקה, התחום שחוקר שינויים ביוכימיים דינמיים על גבי הגנום הקבוע, מציעה גשר פוטנציאלי המאפשר להבין את האופן שבו גורמים שונים משפיעים על תהליכים מוחיים.
מרצה: ד"ר אלעד לקס, המחלקה לביולוגיה מולקולרית, אוניברסיטת אריאל.
על מיקרוביוטה ומוח
בשנים האחרונות המדע החל לחקור את התפתחות המוח ותפקודו. ננסה להבין את האבולוציה המשותפת שלנו ושל המיקרואורגניזמים החיים בתוכנו וכיצד הם משפיעים על בריאותנו ואיכות חיינו.
מרצה: ד"ר אורי פלביץ, המחלקה למדעי החיים, האוניברסיטה הפתוחה.
|