מריפוי גנטי ועד הארכת תוחלת החיים
מרצה: ד"ר עמוס סימון, מנהל היחידה להמטו-אימונולוגיה במעבדה להמטולוגיה וחוקר בכיר במעבדה לאימונולוגית ילדים וחסר חיסוני, המרכז לחקר הסרטן, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר.
המהפכה הגנומית כבר כאן, והיא משפיעה על חיינו, בבריאות ובחולי. הרפואה הופכת להיות מבוססת גנום ומותאמת אישית. יכולות ההנדסה הגנטית יאפשרו בעתיד להשפיע על תכונות באדם, מה שמעלה שאלות רבות מתחום הרפואה והמוסר. הקורס יעסוק בכלים המולקולריים שמאפשרים לתקן ולשנות גנים באדם ועל ההשלכות של מניפולציות אלה על תוחלת ואיכות החיים במאה ה-21.
נושאי ההרצאות:
מהנדסה גנטית לריפוי גנטי
מפגש עם נפלאות הגנום וצפונותיו, בטכנולוגיות ההנדסה הגנטית של שיבוט, שינוי החומר הגנטי בשיטת קריספר ובריפוי גנטי למחלות תורשתיות. כיצד משרתת הגנומיקה המודרנית את רפואת האדם?
על DNA והתאמה גנטית
הגנטיקה בשירות הזיהוי הפלילי ורפואת האדם: מזירת הפשע ועד למציאת מח עצם מתאים להשתלה. כיצד מזוהה ה- DNA שקושר אותנו? למי מותר לעשות שימוש במידע הגנטי שנאסף? האם DNA הוא חלק מזיהוי ביומטרי?
"דלתות מסתובבות": האם הכול בידי הגנים?
מהן השפעות התורשה והסביבה על הגנטיקה והגנים שלנו? האם הכול קבוע ומוכתב מראש, או ש"הרשות נתונה"? מה בין גנטיקה ואפיגנטיקה? אין גן לגורל אבל האם הוא יכול להיות מוכתב ע"י הגנים שלנו?
רפואה גנומית מותאמת אישית
מהי רפואה גנומית? כיצד מפתחים תרופות ביולוגיות וגנומיות חדשות? מהן התרופות שכבר בשימוש יום יומי? האם אפשר להתאים רפואה מותאמת אישית לכל חולה ולכול מחלה? מה חלקה של הרפואה הגנומית באבחון מחלות ולא רק בטיפול בהן?
על אתיקה בגנטיקה
ההתקדמות העצומה שחלה במחקר הגנטיקה המודרנית, מעלה שאלות יסוד על המותר והאסור במחקר ובטיפול הגנטי העכשווי. האם אפשר ומותר לבחור עוברים? ל"הזמין" ילדים? לשנות את גנום הילוד? האם האסור של היום יהיה המותר של מחר?
השבחת גזע (אאוגניקה)
חוקרים חוששים מהישנותה של התקופה האפלה במחקר הגנטי. האם יש סכנה שתחזור? האם רופאים, מדענים, או החברה עצמה יכולים להחליט על השבחה גנטית של מטופלים? אם כן, כיצד זה יכול להיעשות?
משולחן המעבדה למיטת החולה
מהם התחומים הרפואיים בהם כבר מיושמות הטכנולוגיות הגנומיות החדשניות? מהם הכיוונים העתידיים? האם תיעצר ההזדקנות בעזרת מניפולציות גנטיות? כיצד זה ישפיע על הדורות הבאים?
רפואה מניעתית והארכת תוחלת החיים בעידן הגנומי
האם עתיד הרפואה גנומית הוא שתהיה מיועדת לבריאים? כיצד נמנע הופעתן של מחלות בגיל המבוגר בעזרת המידע הגנומי האישי? האם נוכל להאט את ההזדקנות בשיטות גנומיות ולהאריך את תוחלת החיים עוד יותר?
|