מרצה: ד"ר רוביק רוזנטל, לשונאי וסופר. חתן פרס סוקולוב לעיתונות ופרס אריאל ליצירתיות בשפה העברית.
העברית היא השפה שבה אנו מדברים וכותבים, שפת הלאום, שפת המדינה, שפת התקשורת והספרות, שפת האם של הילדים הנולדים בישראל. הסדרה תספר את סיפורה יוצא הדופן. איך הפכה שפה עתיקה לשפה חיה וצומחת, איך מדברים הישראלים, נצחק עם ההומור הלשוני מאז ימי קישון ועד "כמעט שבת שלום", איך נולדה השפה המיוחדת ברשתות החברתיות, באינטרנט ועוד.
נושאי ההרצאות:
שפת התנ"ך: מקור העברית או שפה זרה?
העברית החדשה בנויה על יסוד המקורות העתיקים של העברית, ובראשם שפת התנ"ך. אילו תחנות עברה השפה העברית מאז ימי התנ"ך ועד היום? מהי מערכת היחסים בין שפת התנ"ך לעברית של ימינו? איך נוכח המילון המקראי באוצר המילים שלנו היום?
תחיית הלשון ומחדשי המילים
מפעל תחיית הלשון הוא יחיד במינו בתולדות השפות בעולם. במרכזו עמד אליעזר בן יהודה, הנחשב "מחייה השפה העברית", אבל היו לו שותפים רבים. מה הייתה תרומתו של בן יהודה ואילו מילים חידש? מה חידשו איתמר בן אב"י, ביאליק, שלונסקי ואחרים? מה תרמה לכך האקדמיה ללשון?
אוצר של מטבעות לשון
איך נוצר מטבע לשון, ומה מעניק לו יכולת לשרוד לאורך הדורות? מדוע צירופים רבים כל כך בעברית מתורגמים משפות אחרות? איך משרתים הניבים ומטבעות הלשון את התרבות והפוליטיקה?
מסע בסלנג הישראלי
סלנג הוא חטיבה לשונית ייחודית, המוסיפה לשפת הדיבור תבלינים של רגש, צחוק וספונטניות. הסלנג משתנה ומתפתח בלי הרף, מילים וביטויים נכנסים לאופנה ונעלמים, וכך משמש הסלנג גם ראי לתקופות שונות בחיינו.
המורעל, השטינקר והחתולות
בצבא התפתחה שפה מיוחדת ועשירה, העבריינים יצרו מילון מיוחד כדי שזרועות החוק יתקשו לעקוב אחריהם, לחרדים קודים לשוניים משלהם, ואיך נולדה השפה הירושלמית המפורסמת?
העולם מצחיק אז צוחקים
המסע לתולדות ההומור הלשוני מתחיל באפרים קישון, עובר דרך שייקה אופיר, הגששים, החמישייה הקאמרית, משחקי השפה של לימור, ועד "כמעט שבת שלום" וסצנת הסטנד-אפ הישראלי.
או-אם-ג`י: עברית אינטרנטית
באינטרנט וברשתות החברתיות נוצרה שפה מצחיקה ומשונה, שפת קיצורים. מהם העקרונות של השפה הזו? איך מפענחים את המילון המיוחד שלה? איך משפיעים הטוקבקיסטים על תרבות השיח בישראל? מיהן הפָקָצות, ולמה הן כל כך חשובות?
שרים בעברית: שפת הזמר הישראלי
הזמר העברי מלווה את הישראלים מאז ראשית ההתיישבות בסוף המאה ה-19 ועד היום. עשרות אלפי השירים, שנכתבו השפיעו על השפה העברית ושיקפו את השינויים בשפה. נערוך מסע אל שפת הזמר, מ"אנו באנו ארצה" ועד סטטיק ובן אל.
|